K. Barghouti House / Sahel AlHiyari Architects

K. Barghouti House / Sahel AlHiyari Architects

June 17, 2021 svkpikimjbzs 0

first_imgArchDaily Photographs “COPY” Area:  1800 m² Year Completion year of this architecture project K. Barghouti House / Sahel AlHiyari Architects Save this picture!© Pino Musi+ 44Curated by Hana Abdel Share K. Barghouti House / Sahel AlHiyari ArchitectsSave this projectSaveK. Barghouti House / Sahel AlHiyari Architects Manufacturers: AutoDesk, BASF, Basalte, Bulthaup, Gaggenau, Keller, Molteni & C, Waterworks, ATELIER F., Atelier Alain Ellouz, Blanc Carrare, EDM, Mitsulift, Trimble NavigationLead Designer:Sahel AlhiyariDesign Team:Yazeed Obeid, Ban Kayyali, Nagham Al Bitawi, Mohammad Rasoul, Motaz Alsidawi, Hiba Shahzada, Mais Al Azab, Laith El EssiInterior Design:Sahel AlHiyari Architects, David/NicolasConstruction Supervisor:Raed QamhiyehLighting Design:Corte Gherardi sncStructural Engineering:Asas Engineering BureauElectrical And Mechanical Engineering:Scope, MEP Design StudioLandscape:Lara ZureikatContractor:United Construction GroupCity:AmmanCountry:JordanMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Pino MusiText description provided by the architects. The Barghouti House is located in Dabuq, which is a residential district to the west of Amman with dense vegetation of native oak trees. Over the past two decades Dabuq has witnessed a spiraling mass development that has resulted in extensive environmental damage to perhaps the only forested area of Amman.Save this picture!© Pino MusiSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Pino MusiThe site is a rectangular lot of land with a diagonal slope. The footprint is skewed in relation to the land perimeter to align itself with the direction of the slope and to take advantage of most of the open space that has no trees.Save this picture!© Pino MusiSave this picture!SectionsSave this picture!© Sosthen HennekamThe house consists of two separate parts connected by a roof. The two parts allow and frame a view to the landscape of the hills across the site from the entry point. The separation in mass adheres to a requirement, which calls for separating the guest quarters from the rest of the house.Save this picture!© Pino MusiThe house consists of three floors, yet each level has a direct connection to the land or garden. Such connections result from embedding the first two levels of the house within the land to conform to its topographic levels and to mitigate the effect of scale the three floors.Save this picture!© Pino MusiThe main arrival space is at the highest part of the land and it is defined by the L-shape plan of the upper third level of the house. This part of the house is entirely closed with no fenestrations apart from the garage and main entry of the house, which is a space carved out from the landscape and accessed by stairs. This point of entry opens to the sky through the roof connection and to the landscape across through the interior space.Save this picture!© Pino MusiSave this picture!Site PlanSave this picture!© Pino MusiThe massing of the project consists of a series of thick concrete slabs that run parallel to one another and hover over a deep recessed space that contain all the window fenestrations, planter beds and circulation paths and stairs. This type of massing heightens the material weight of the project by means of the restricting of the visible elements of the project to a composition of monolithic slabs that interact and stand in contrast to the landscape.Save this picture!© Pino MusiThe architecture though seemingly quite severe and angular in expression, maintains a more delicate or softer quality that is achieved by the hand-sanded surface of the concrete. This technique produces an array of uneven undulating surfaces that begin to make more sculptural reference to the surrounding landscape and the ground the house sits on.Save this picture!© Pino MusiThis controlled imperfection allows the project to also be in line with the local culture of construction, which still highly depends on low-technology and the work of specialized craftsmen.Save this picture!© Sosthen HennekamProject gallerySee allShow less23 Dwellings / MUOTOSelected ProjectsAireys House / Byrne ArchitectsSelected Projects Share Jordan CopyHouses•Amman, Jordan Year: center_img Houses Architects: Sahel AlHiyari Architects Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/939623/k-barghouti-house-sahel-alhiyari-architects Clipboard CopyAbout this officeSahel AlHiyari ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAmmanOn FacebookJordanPublished on May 19, 2020Cite: “K. Barghouti House / Sahel AlHiyari Architects” 19 May 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?约旦‘框景’住宅 / Sahel AlHiyari Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2019 “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/939623/k-barghouti-house-sahel-alhiyari-architects Clipboard Projects Photographs:  Pino Musi, Sosthen Hennekam Manufacturers Brands with products used in this architecture project last_img

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *