The Closed Open House / Parallax

The Closed Open House / Parallax

June 17, 2021 dltbsyjqzoag 0

first_img 2016 Save this picture!© ANAND+ 30Curated by María Francisca González Share Lead Architects: ArchDaily Structural Consultants: City:BengaluruCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© ANANDRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEADoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingText description provided by the architects. Modeled on an open plan, this house was designed for a retired, elderly couple in a semi-urban area in their hometown of Bangalore, India after their 20-year long stay in Amsterdam. The design evolved keeping in mind their current lifestyle and a strong yearning for a home, in touch with their roots.Save this picture!© ANANDSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© ANANDCapitalizing on the potential of the corner site, the façade can be read as an abstract rearrangement of lines, forming an asymmetrical composition. The minimalist, yet balanced composition brings forth the third dimension, probing depth and bringing forth the feeling of brightness and peace. The use of cement sheath and wood in the interiors is starkly similar to the contrast of the open house enclosed by the compound wall and compliments the light, volume and the serenity of the built space.Save this picture!Concept SketchBangalore has a pleasant climate throughout the year which aids the openness of the design. The interior flows out into a shaded verandah which flows into the open courtyard. The physical confines are blurred by these spaces that flow into each other. The true essence of the project is in the application of the industrial design ideology and the materials. Usage of the steel columns and framework with glass adds to the lightness of the structure. This also helps create interchangeable spaces that are designed to adapt to the changing needs of the space.Save this picture!© ANANDThe living room is separated from the green backyard by full height fixed glass, allowing immense light to enter the house and liven up the spaces. The visual connectivity is maintained with the greenery outside, best suit our client’s needs. Aiding these sources of light are skylights placed in the double-height spaces. The bedrooms prove to showcase the combination of two lifestyles by keeping a tradition of sleeping on the floor with glass around but without disturbing the view from the room. This also leads to inward planning to avoid the sight of the concrete buildings in the surrounding without compromising on the view from the room.Save this picture!Section 1The ample light and air in the house, the double height windows washing the grey floor with light, the huge sunken living-all enhance the living environment and add play and curiosity to the place while warmly welcoming family and friends for a quiet evening or an all-nighter! The sunlight plays with the dark complexion of the steel columns, wood and concrete tiles, creating lively interior as well as exterior spaces – with little to separate the two.Save this picture!© ANANDProject gallerySee allShow lessSeorimyeonga Boutique Resort / Archihood WXYSelected ProjectsAD Classics: São Paulo Museum of Art (MASP) / Lina Bo BardiArchitecture Classics Share Manjunath & Co. Photographs Raghunandan Gururaj & Nagendra Ramachandra Year:  “COPY” The Closed Open House / Parallax CopyHouses•Bengaluru, India Architects: Parallax Area Area of this architecture project India Photographs:  ANAND Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyAbout this officeParallaxOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBengaluruIndiaPublished on October 29, 2018Cite: “The Closed Open House / Parallax” 28 Oct 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904581/the-closed-open-house-parallax Clipboard “COPY” Area:  4000 ft² Year Completion year of this architecture project Projects The Closed Open House / ParallaxSave this projectSaveThe Closed Open House / Parallax ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904581/the-closed-open-house-parallax Clipboard Houses Manufacturers: Toto, Acor, MERINO LAMINATES, MS STEEL, NITCO TILESlast_img

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *