THE CLOUDS / PETITDIDIERPRIOUX Architects

THE CLOUDS / PETITDIDIERPRIOUX Architects

June 17, 2021 fxcbhyzvatkx 0

first_imgCopyHousing•Paris, France “COPY” Housing Save this picture!© Sergio GRAZIA+ 50 Share THE CLOUDS / PETITDIDIERPRIOUX Architects Year:  Economy:MDETCFluids & Environmental:INEXArchitect In Charge:Cédric PETITDIDIERFluids:INEXEnvironmental:INEXCity:ParisCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Sergio GRAZIARecommended ProductsWindowsStudcoSteel Window Reveal – EzyRevealWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 82 ADEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsText description provided by the architects. Entirely clad in bricks, THE CLOUDS marks the completion of the surrounding ecodristrict, offering a reinterpretation of Paris courtyards that connects Rue des Cévennes with the park that lies in the centre of the district. The two architects imagined this walkway to favour gentle circulation on the lot, which was envisioned from the very beginning as a pedestrian oasis and a pioneer biodiversity program. The design of the project offering 109 apartments within the Boucicaut ZAC relies on two solutions to lessen the impact of the project’s high density:1-Stretching across the project is a courtyard, surrounded by four facades (windows open mainly onto kitchens, bedrooms and a few bathrooms), much like traditional Paris courtyards. This space is as much a public space for pedestrians by day as a garden serving each entrance on the lot. Its dimensions and proportions provide excellent ventilation and allow sunlight to flood the courtyard all day long.Save this picture!DiagramSave this picture!Axonometric2-The bulk of the programme is contained within the boundaries set by two strips running perpendicular to Rue des Cévennes and materialised by two solid brick buildings, consistent with the area’s architectural vocabulary. The two strips are linked together at both ends by two suspended buildings, one facing the street, the other facing the park, creating clusters of interlocking blocks: the clouds.Save this picture!© Sergio GRAZIABy designing the exteriors based on each apartment’s location within the building and by favouring dual-aspect floor plans, the project demonstrates that it is possible to reconcile access to views with orientation and space planning concerns in a highly populated urban context. Strategically placed in proximity to the four inside corners of the courtyard, the vertical accesses deliver simple circulation, and receive natural light on the higher floors.Save this picture!© Sergio GRAZIASave this picture!SectionSave this picture!© Sergio GRAZIAUrbanists and architects alike wanted to echo the old hospital’s entrance that still stands behind the programme. The walls were clad with ochre and yellow bricks, framed by cornerstones and stone elements and underlined by darker, red brick cornices, giving it a more institutional look. In order to echo the old hospital without imitating it, the shade of the façade was rendered by the use of several different-coloured bricks: sand (40%) and flamed sand (40%) for the bulk of the façade – bringing a slightly golden hue that changes with light –, 10% brown and the rest in red.Save this picture!© Sergio GRAZIADuring construction, the four shades of bricks were laid with regularity and harmony, according to a pattern where the darker bricks highlight the general shade of the façade.Save this picture!© Sergio GRAZIASave this picture!DetailSave this picture!© Sergio GRAZIAProject gallerySee allShow lessFinding Love in the Sand: The Instinctive Architecture of the PufferfishMiscOase 98: Narrating Urban LandscapesArchitecture BooksProject locationAddress:15th arrondissement of Paris, 75015 Paris, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Photographs:  Sergio GRAZIA Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/867817/the-clouds-petitdidierprioux-architects Clipboard Structure Engineer: THE CLOUDS / PETITDIDIERPRIOUX ArchitectsSave this projectSaveTHE CLOUDS / PETITDIDIERPRIOUX Architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/867817/the-clouds-petitdidierprioux-architects Clipboard ArchDaily Projects Photographs Architects: PETITDIDIERPRIOUX Architects Area Area of this architecture project Manufacturers: CFP, LOGLI MASSIMO “COPY” Khephren 2016 Area:  7900 m² Year Completion year of this architecture project France CopyAbout this officePETITDIDIERPRIOUX ArchitectsOfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingParisFrancePublished on April 23, 2017Cite: “THE CLOUDS / PETITDIDIERPRIOUX Architects” 23 Apr 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Metropol ClassicVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceCarpetsB&B ItaliaCarpet – TwistBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusHow to use Fire Protection MembranesSoftware / CoursesSculptformSpecification Tool – Price and Spec AppFittingsHOPPEFloor Spring – AR2950DoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for False Ceilings and FlooringFiber Cements / CementsDuctal®Textured PanelAcousticConwedAcoustic Panels – Eurospan®More products »Save想阅读文章的中文版本吗?云端公寓 THE CLOUDS / PETITDIDIERPRIOUX Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *