Las Mercedes House-Workshop / Lukas Fúster

Las Mercedes House-Workshop / Lukas Fúster

June 17, 2021 qccmixlsnnfz 0

first_img Photographs Projects Houses Las Mercedes House-Workshop / Lukas Fúster ArchDaily Las Mercedes House-Workshop / Lukas FústerSave this projectSaveLas Mercedes House-Workshop / Lukas Fúster CopyHouses•Asunción, Paraguay “COPY” Paraguay “COPY”center_img Architects: Lukas Fúster Year Completion year of this architecture project Year:  2012 Photographs:  Lauro RochaCollaborators:Patricia Troche, Carla Bento da SilvaClient And Construction Company:Lukas FústerCity:AsunciónCountry:ParaguayMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Lauro RochaRecommended ProductsDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20DoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82DoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedText description provided by the architects. The project for Las Mercedes House was to intervene in a “sausage” house (Paraguayan housing typology where all the spaces are interconnected and also linked to a common intermediate space which is the gallery). This typology allows for multipurpose spaces, expanding the diversity of uses that can be given to the construction.Save this picture!© Lauro RochaThe proposal adopts this spatial interconnectivity and enhances it extending openings between spaces and heights, creating a single space virtually separated from the pre-existence.Save this picture!© Lauro RochaThe state of the house, built in the 1940s, was quite deplorable due to the moisture from numerous leaks and a roof on the edge of collapse due to the presence of cupi’i (termites) in the timber.Save this picture!PlanThe intervention was to be done with a minimal budget (3 times lower than the reference price per square meter) which implied the recovery of materials, the reuse of all existing materials and the introduction of recycled materials.Save this picture!© Lauro RochaWe proceeded to disassemble the tile roof with care in order to reuse the tiles and the timber (recovering the unaffected pieces). We removed the plaster in the entire project except in the facade, to allow the walls to breathe, and we demolished interior walls. The openings were recovered entirely, also some floors. The facilities were redone externally to avoid damaging the existing walls.Save this picture!SectionThe new roof was placed in the traditional manner of a tile roof, except it forms half a paraboloid, in a gesture that extends the height of the house, introduces natural light and creates a mezzanine and access to a terrace / outdoor garden; without losing the spatiality of the original house.Save this picture!© Lauro RochaThis construction strategy is achieved with a “beam” of rods with variable section. It also allows for light to enter indirectly, separated from the roof of the original walls.Save this picture!SchemeThe large space that is generated, which contains the entire housing program (cook + eat + work + rest + sleep + bath) is divided only by a rotating wall of recovered pallets of 2.40 x 2.60 m, containing the TV to optimize the versatility of the space.Save this picture!© Lauro RochaNext to the old house, we built a space that contains the toilets, laundry room and a study / workshop. This space is constructed with dimensions set by the pre-existing building but in a contemporary way. The roof is a concrete slab that acts as terrace / garden, the exterior walls and floor are made of bricks recovered from demolition, the glass panes come from discarded uses, and the only structural pillar was made with reclaimed wood from demolition with a constructive system that threads discarded wood in compression with a 16mm rod prestressed by two reinforced concrete cylinders.Save this picture!© Lauro RochaThe end result is a “sausage house” with spaces suited to a contemporary lifestyle without discarding the genius loci in the existing building and the surrounding landscape.Project gallerySee allShow lessHarvard and Oxford Take On ISIS with Digital Preservation CampaignArchitecture NewsPAR Reinterprets Courtyard Housing with Los Angeles SkyscraperUnbuilt Project Share Save this picture!© Lauro Rocha+ 26 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/772714/las-mercedes-house-workshop-lukas-fuster Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/772714/las-mercedes-house-workshop-lukas-fuster Clipboard CopyAbout this officeLukas FústerOfficeFollowProductsWoodConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAsuncionParaguayPublished on September 01, 2015Cite: “Las Mercedes House-Workshop / Lukas Fúster” [Casa-Taller Las Mercedes / Lukas Fúster] 01 Sep 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *